Iedere zorgverlener verdient een goede tool voor communicatie met de patiënt.
Door middel van deze online tool worden patiënten al vanaf het eerste contactmoment proactief geïnformeerd. De informatie, in voornamelijk de vorm van voorlichtingsvideo’s, staat samen op één plek. Zo hoeft de patiënt niet zelf de informatie te zoeken op het internet.
Het platform is beschikbaar voor alle zorgprofessionals die hun patiënten beter willen voorlichten over het bezoek aan het ziekenhuis, de behandeling en de nazorg. Zorgteams, huisartsen, poli’s en thuiszorg hebben de regie en kunnen gefaseerd informatie toesturen. Deze informatie kan gaan over een operatie en over wondverzorging, maar ook over praktische zaken, zoals de route naar het ziekenhuis.
In de huidige situatie wordt de informatie veelal overgedragen met folders en repeterende gesprekken. Door het aanbieden van de informatie in de vorm van video wordt de informatieoverdracht toegankelijker gemaakt, zodat ook laaggeletterde patiënten belangrijke informatie meekrijgen. Alle video’s worden samen als een videoplaylist op een persoonlijke onlinepagina zichtbaar voor de patiënt. Alle benodigde informatie voor de patiënt over het gehele zorgtraject (in- en extramuraal) staat zo bij elkaar op één pagina.
Voor de patiënt is het platform gemakkelijk in gebruik. De patiënt hoeft namelijk geen inloggegevens te gebruiken of een app te installeren; ze krijgen via een e-mail van het ziekenhuis, waarin ook de reguliere afspraakbevestiging staat, de videoplaylist in een URL-link meegestuurd. De patiënt kan hierdoor ook zelf de persoonlijke informatie eenvoudig delen met zijn omgeving. Wanneer een patiënt geen toegang heeft tot een computer (of hier niet in bedreven is), kan dit ook bekeken worden op de locatie van de afspraak.
Betrouwbare informatie
Wij weten dat het vertrouwen belangrijk is in de zorg. Ons platform maakt het mogelijk om uw eigen video’s te sturen en te maken. Zo krijgt een patiënt betrouwbare informatie ingesproken door de behandelaar waar zij mee in contact staan. Daarbij heeft de video playlist het logo en huisstijlkleuren van de betreffende organisatie.
Naar actieve patiënten
Wij geloven in een grondige aanpak als het gaat om patiënten communicatie. In de praktijk merken we dat alleen betere informatieverstrekking voor de patiënt niet genoeg is. Door proactief te informeren, gaan gesprekken met een geactiveerde patiënt ook anders gevoerd worden. We geven daarom advies over hoe een zorgteam ons informatie platform optimaal inzet op de poli.
We komen graag onze kennis en ervaring delen, neem contact met ons op.
Realisatie
De realisatie van de video’s doen wij niet alleen. Wij werken namelijk samen met patiëntenverenigingen, vakgroepen, het zorgteam en sponsoren, om de video’s te realiseren.
Voor het platform is het niet nodig persoonsgegevens op te slaan, waardoor het bruikbaar is voor verschillende ziekenhuizen en organisaties. Wij werken onder andere voor RAKU (Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht), waarbij er vijf ziekenhuizen over en met patiënten communiceren via één platform. Dit zorgt ervoor dat de patient op 1 plek wordt geinformeerd.
Wil jij hier ook aan meewerken? Neem contact met ons op!
Waarom het werkt
Een hogere kwaliteit van gesprekken
Een beter geïnformeerde patiënt, betekent een gesprek van betere kwaliteit met de zorgverlener. Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door het behalen van een hogere mate van geruststelling bij de patiënt en een vergroting patiëntparticipatie.
Een hogere mate van geruststelling bij de patiënt
Uit ervaringen met ons platform blijkt dat 85% van de patiënten onze videovoorlichting voorafgaand het gesprek met de zorgverlener bekijkt. 10% van de patiënten bekijkt de videovoorlichting in het ziekenhuis. Patiënten worden door de video’s voorafgaand het bezoek in het ziekenhuis geïnformeerd. Doordat de patiënt weet wat hij kan verwachten, zorgt de videovoorlichting voor een verlaging van stress bij de patiënt. Kortom, de patiënt is meer gerustgesteld. Geruststelling is van belang om tot overeenstemming te komen met de patiënt (Gask et al., 2011).
Vergroting patiëntparticipatie
Doordat de patiënt beter geïnformeerd is voorafgaand het gesprek in het ziekenhuis, durft de patiënt sneller vragen te stellen. Ook heeft de zorgverlener nu tijd om vragen te beantwoorden. Het is niet meer nodig steeds dezelfde informatie naar verschillende patiënten mondeling te herhalen. Zo is het makkelijker om gezamenlijk tot een passende oplossing te komen.
De patiënt kan alle informatie terugvinden op zijn persoonlijke informatie playlist. Het contact met de familie en vrienden verlicht daarom ook, een patiënt hoeft niet meer alle details te herhalen na een zwaar gesprek.
Inzicht in het hele communicatieproces
Met ons platform hebben zorgverleners inzicht in welke informatie aan een patiënt gegeven is. Zo is een zorgverlener op de hoogte van het kennisniveau van de patiënt. Dit scheelt in de gesprekken niet alleen tijd, maar dit betekent ook dat er gereflecteerd kan worden op de gesprekken, zodat deze in het vervolg beter uitgevoerd worden. Wanneer wordt welke informatie verteld aan een patiënt? Welke informatie wordt goed bekeken en begrepen? Hoe kan het contact met patiënten efficiënter? Wij zien hier mogelijkheden voor verbetering ten opzichte van de huidige situatie.